Kako igrati šah na Internetu?

Nič lažjega, če seveda znaš premikati figure. Potrebujš dostop do Interneta. Predpostavljam, da to najbrž že imaš, drugače bi težko bral ta navodila. Če boš šel skozi te enostavne lekcije, boš na koncu že lahko igral ratingirane hitropotezne partije na brezplačnem serverju - FICS-u.

Navodila so napisana zate, za butastega uporabnika Windows-ov. Če delas na Unix-u teh jajc ne rabiš in tu samo zapravljaš čas.


1. lekcija

Preveri, če lahko prideš na FICS-a. Pojdi v DOS in vtipkaj "telnet freechess.org 5000". Če se je kaj zgodilo si vzpostavil telnet povezavo po portu 5000 s šahovskim serverjem. Čestitam. Čas za kratko proslavljanje.

Če se ni zgodilo nič, si v godlji. Preveri, če imaš instaliran "telnet" in, če imaš sploh dostop do Interneta. Možno je tudi, da si za kakšnim Firewall-om (požarno pregrado po naše). Posvetuj se s svojim administratorjem omrežja. Če si to sam si očitno v dreku.


2. lekcija

Tako prvo lekcijo si preživel. Kar naporno je rokovati s temi računalniki, kajne? Vrniva se k delu. Ko si vzpostavil povezavo (po portu 5000) s FICS-om so se na televiziji zrolale neke šahovske figure, na koncu pa je zahteva, da vtipkaš svoje ime. Bizgec bo kar primerno. Vtipkaj "Bizgec", dvakrat pritisni "Enter" in že si noter. Pa saj ni bilo pretežko, kajne?


3. lekcija

Do tu je šlo. Res zavidanja vredno hackerstvo. Od tu naprej pa uporabljaj magično besedo help. Vtipkaj "help" in "Enter". Hvala za pozornost in, da ne pozabim, dolguješ mi pivo. Inštrukcije niso brezplačne!


Nadaljevanje za umsko prizadete. Pozor! ČE BOŠ SLEDIL TEMU LINKU, BOŠ ZABREDEL V HUJŠE DOLGOVE. Namesto enega mi boš dolžan dve pivi!


Moja domača stran, brezplačno - free!